• 26 december 2024 23:57

    Een veilige werkplek garanderen voor werknemers

    DoorAdmin

    apr 12, 2022

    Iedereen heeft behoefte aan een veilige werkplek. Een veilige en gezonde werkomgeving kan zorgen voor meer werkplezier onder werknemers. Maar hoe garandeer je nou een veilige werkplek? Er zijn namelijk mensen met een baan die grotere kans hebben om te belanden in onveilige situaties. Hoe garandeer je voor deze mensen een veilige werkomgeving? Lees hierover in dit artikel.

    Last van een onveilig gevoel?

    Werknemers belanden dagelijks in situaties waarin ze zich onveilig voelen op de werkvloer, zoals bij agressie en geweld bijvoorbeeld. Agressie en geweld op de werkvloer wil zeggen dat een buitenstaander zich gewelddadig gedraagt naar werknemers die op dat moment hun werk uitvoeren. Hierbij kun je denken aan klanten, patiënten of omstanders. Agressie en geweld kan op verschillende manieren voorkomen op de werkvloer: fysiek, verbaal of psychisch.

    Wat kun je er tegen doen?

    Allereerst is het belangrijk dat de werkgever een beleid heeft vastgesteld om werknemers te beschermen tegen agressie en geweld op de werkvloer. Daarnaast zijn er veel hulpmiddelen op de markt die je kunnen beschermen. Secure2go heeft bijvoorbeeld een aantal hulpmiddelen die speciaal zijn gemaakt voor mensen die tijdens het uitvoeren van hun werk, in gevaarlijke situaties kunnen belanden. Denk hierbij aan een agressie alarm. Op het moment dat je in een onveilige situatie beland, activeer je het alarm en zal er in korte tijd hulp onderweg zijn.

    Hoe voorkom ik het?

    Het is natuurlijk het belangrijkste om te voorkomen dat je als werknemer in een onveilige situatie beland. Als je te maken krijgt met een persoon die zich agressief en gewelddadig opstelt tegenover jou, dan heeft jouw gedrag een grote invloed op hoe de situatie zal verlopen. Mensen die agressief gedrag vertonen, zijn eerst altijd geïrriteerd. Jouw gedrag hierop heeft invloed op hoe de ander zal reageren. Hier moet je erg oplettend op zijn. Als je de signalen van de ander serieus neemt, kun je jouw gedrag daarop aanpassen en de regie in eigen handen houden.

    Tips tijdens een onveilige situatie

    Let op je eigen reactie

    Agressie lokt agressie uit. Probeer dus nooit te impulsief te reageren als iemand agressief of gewelddadig gedrag vertoont. Jouw reactie hierop kan er ook voor zorgen dat de situatie uit de hand gaat lopen. Probeer dit altijd te voorkomen.

    Non-verbale communicatie

    Bij een onveilige situatie is het belangrijk dat je let op je non-verbale communicatie. Probeer altijd zo neutraal mogelijk te reageren op de situatie. Jouw lichaamstaal is het eerste wat de andere persoon opvalt en diegene heeft daar dan een mening over. Als jouw lichaamstaal verkeerd overkomt bij de ander, kan dit de situatie verergeren.

    Ga niet in discussie

    Het is belangrijk om nooit in discussie te gaan met een persoon die agressief of gewelddadig gedrag vertoont. Blijf rustig en respectvol. Dit kan de persoon tegenover je kalmeren. Probeer altijd goed te luisteren naar de ander en samen te vatten waar de persoon geïrriteerd om is. In discussie gaan en er op in gaan, kan de situatie verder verergeren en dat wil je natuurlijk voorkomen.

     

     

    Door Admin

    Geef een reactie