Tyleen is een materiaal wat gebruikt voor slangen die voor gas en water bedoeld zijn. Het verschil tussen zacht en hard polyetheen is dat zacht polyetheen flexibeler is dan de harde variant. Deze is dus handig in gebruik als je veel bochten moet maken. Ook is hij dikker dan hard polyetheen. Ook is het belangrijk om het verschil te zien tussen de buizen die geschikt zijn voor water en de buizen die geschikt zijn voor gas. Je wilt natuurlijk geen gevaarlijke situatie creëren.
Wat is precies het verschil?
Geen nood,dit is erg makkelijk af te lezen want de leiding voor water heeft namelijk een blauwe streep en die voor gas een gele. Let er bij het werken met een waterslang goed op dat je hem in de koppeling drukt, voorbij de rubberen ring tot aan de stootrand.
Waar moet een gasleiding aan voldoen om een keurmerk te krijgen?
Ga je aan de slag met een gasleiding? Let er dan altijd op dat deze het GASTEC keurmerk draagt. De eisen die aan dit keurmerk gesteld worden zijn namelijk opgesteld en goedgekeurd door bedrijven die expert zijn op dit gebied en zijn in lijn met de Nederlands regelgeving. Zo ben je verzekerd van de kwaliteit van dit product. Wanneer een fabrikant het keurmerk aanvraagt wordt zijn of haar product uitgebreid getest en gekeurd. Mocht er iets niet goed aan zijn dan wordt het keurmerk niet afgegeven.
Aan welke afmetingen kan ik denken?
Tyleenslangen zijn online verkrijgbaar in rollen van verschillende afmetingen denk aan 50 tot 100 meter. Ook is het mogelijk om enkele diameters los van de rol te bestellen. Niet iedereen heeft natuurlijk een achtertuin ten grote van een voetbalveld.
Welke stappen kan ik volgen wanneer ik zelf een gasleiding aanleg?
Goed op de hoogte zijn van de afmetingen die je nodig hebt is belangrijk want zo voorkom je dat je de leiding moet bijsnijden. Het werken met knelfittingen is makkelijk dan met koppelstukken omdat je koppelstukken aan de leiding moet vastbranden. Nogmaals: alle verbindingen die je gebruikt dienen voorzien te zijn van het GASTEC keurmerk. Test de verbindingen met een zeepoplossing en een kwastje, deze dient rondom de verbindingen en aan de achterkant aangebracht te worden, zodat je op de hoogte bent of de verbindingen veilig zijn. En laat tenslotte je zelf aangelegde leidingen controleren op lekkages door het dichtsbijzijnde energiebedrijf.